LM-TR
Podsumowanie
Lean Management jako współczesna metoda zarządzania oraz pokazanie efektów biznesowych transformacji Lean.
Rozwój zastosowania odchudzonego zarządzania w kontekście konkurencyjności oraz w odzwierciedleniu finansów operacyjnych.
Fundamentalne narzędzia Kaizen i Lean zastosowane w symulacji procesów produkcyjnych.
Strategie produkcji a optymalizacja zapasów.
Cele szkolenia
Uświadomienie na jakie obszary ma wpływ transformacja Lean głównie pod kątem efektów biznesowych obejmujących cały strumień od pozyskania zamówienia do dostawy do klienta ze szczególną uwagą dot. wskaźników w każdym etapie procesu, skupieniu się na zarządzaniu procesowym i dążeniu do stabilności procesów.?
Symbol szkolenia
LM-TR
Terminy i miejsce
Szacunkowy udział częśći praktycznej: 40%
Program i ćwiczenia
Dzień 1
1. Lean management jako współczesna metoda zarzadzania:
a. Geneza, pionierzy, pojęcia i zasady odchudzonego zarządzania.
b. Rozwój zastosowania odchudzonego zarządzania w kontekście konkurencyjności.
c. Lean Manufacturing w odzwierciedleniu finansów operacyjnych, zarządzanie przez cele.
2. Lean management w procesach biznesowych:
a. Lean w procesach biznesowych – korzyści.
b. Badanie opinii klienta – korzyści dla organizacji.
c. Zalety budowania struktury procesowej.
3. Fundamentalne narzędzia Kaizen i Lean:
a. 7+1 strat i 3 rodzaje muda.
b. Kaizen 5S i wizualne zarządzanie.
c. Efekty TPM i wskaźnik OEE.
d. Metodologia 3P projektowania odchudzonych systemów produkcyjnych.
4. Lean logistic:
a. Lean logistic – organizacja logistyki w kontekście lean, integracja produkcji i logistyki.
5. Zarządzanie dostawcami w kontekście lean:
a. Budowanie łańcucha dostaw,
-dlaczego jakość i terminowość dostawcy jest tak ważna dla naszego klienta.
Dzień 2
6. Strategie produkcji a optymalizacja zapasów:
a. VSM – tworzenie ciągłego przepływu a rodzaje strategii produkcji.
b. Założenia i efekty JIT, JIS, Kanban, Supermarket.
7. Efekty biznesowe Transformacja Lean
- 4 kroki milowe projektowania odchudzonego systemu produkcji:
a. Krok 1 - tradycyjny model produkcji a KPI.
b. Krok 2 –fundamentalne zmiany poprzez definiowanie strat procesu za pomocą wykresu spaghetti.
c. Krok 3 – balansowanie linii produkcyjnej.
d. Krok 4 – produkcja w czasie Takt i logistyka wsteczna linii produkcji.
8. Symulacja:
a. Lean w praktyce – symulacja od pozyskania zamówienia od klienta, planowanie procesu produkcyjnego, logistyka dostaw do firmy – strategii zakupowa, logistyka dostaw wewnętrznych, logistyka dostaw do klienta.
Pomiar OTD – od dostawcy i do klienta, pomiar zapasów , wskaźnik jakości, zadowolenia klienta.
Korzyści dla uczestnika
Uczestnik nauczy się:
- jak projektować szczupłe procesy,
- jak zarządzać poprzez cele,
- jaka jest rola wskaźników w procesach,
- jak projektować procesy wspierające produkcję.
Uczestnik dowie się:
- jak dużą rolę pełni logistyka oraz dostawcy zewnętrzni.
Adresaci
- management – najwyższe kierownictwo,
- kierownictwo działów produkcji, logistyki,
- osoby odpowiedzialne za dostawców i kontakty z nimi,
- koordynatorzy wdrożeń Lean Maufacturing i programów ciągłego doskonalenia.
Zastosowanie
Podczas transformacji Lean należy skupić się nie tylko na produkcji ale również na procesach biznesowych, które są nieodzowne by produkcję zrealizować. W firmie produkcyjnej ważna jest zarówno jakość jak i przepływ. Uwaga powinna być skupiona na kliencie, nie tylko zewnętrznym ale również wewnętrznym. Podczas symulacji pokażemy jak zarządzanie dostawcami wpływa na nasz biznes
Dodatkowe informacje
Cena szkolenia obejmuje:
- udział w szkoleniu,
- materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
- bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych,
- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
- możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu,
- obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek
Dokumenty do pobrania
Potrzebujesz pomocy?
Szkolenia otwarte
Sylwia Kałuża
Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń
Dorota Dzioba
Specjalista ds. realizacji szkoleń
Szkolenia zamknięte
Małgorzata Jakubiak
Kierownik Działu Szkoleń
Dział Szkoleń
Wizytówka o id 7 nie istnieje