SPC-MTB

Wykorzystanie programu MINITAB w zakresie prowadzenia statystycznego sterowania procesem z elementami MSA

Statystyczne narzędzia jakości

Cele szkolenia

  • ?Ogólna charakterystyka programu Minitab.
  • Podstawowe analiza statystyczna – parametry opisowe, rozkłady.
  • Statystyczne sterowanie procesem (SPC) – ocena zdolności procesu, monitorowanie procesu za pomocą techniki kart kontrolnych.
  • Analiza systemów pomiarowych (MSA) – ocena systemu pomiarowego ze względu na poprawność (błąd systematyczny, liniowość, stabilność), ocena systemu pomiarowego ze względu na precyzję (powtarzalność i odtwarzalność) współczynniki zdolności Cg, Cgk, MSA w przypadku oceny alternatywnej.
  • Ćwiczenia indywidualne na stanowiskach komputerowych z wykorzystaniem programu Minitab 1.

Symbol szkolenia

SPC-MTB

Terminy i miejsce

Szacunkowy udział częśći praktycznej: 0%

Korzyści dla uczestnika

  • Nabycie przez Uczestników praktycznych umiejętności wykorzystania programu MINITAB 18  w zakresie metod SPC oraz MSA.
  • Możliwość poznania nowoczesnych metod oceny możliwości i nadzorowania procesu (SPC) oraz oceny możliwości systemu pomiarowego w odniesieniu do procesu/produktu (MSA).
  • Okazja do dyskusji i wymiany doświadczeń pomiędzy Uczestnikami reprezentującymi różne firmy produkcyjne.

Adresaci

  • osoby odpowiedzialne za jakość w przedsiębiorstwie, 
  • pracownicy działów zapewnienia jakości,
  • analitycy jakości, 
  • osoby z nadzoru technologicznego (technolodzy, kierownicy, mistrzowie), 
  • osoby wykorzystujące i korzystające z informacji dostarczanych poprzez SPC i MSA, 
  • liderzy i członkowie zespołów doskonalących.

Dodatkowe informacje

Cena szkolenia obejmuje:

  • udział w szkoleniu, 
  • materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
  • bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych w systemie Biblioteka TQMsoft,
  • certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
  • możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu, które realizowane są poprzez Panel Konsultacyjny,
  • obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek

Dokumenty do pobrania

Potrzebujesz pomocy?

Szkolenia otwarte

Sylwia Kałuża

Sylwia Kałuża

Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń

Dorota Dzioba

Dorota Dzioba

Specjalista ds. realizacji szkoleń

Szkolenia zamknięte

Małgorzata Jakubiak

Małgorzata Jakubiak

Kierownik Działu Szkoleń

Dział Szkoleń