Summary

 

Goals

  • Poznanie podstawowych zadań kierownika kontroli jakości.
  • Poznanie rodzajów kontroli jakości wyrobów oraz zastosowanie praktyczne: zalety i wady.
  • Kontrola  jakości wyrobów - tworzenie skutecznych planów.
  • Organizacja służb kontroli jakości – analiza różnych wariantów zalety i wady.
  • Omówienie aspektu odpowiedzialności za wyrób w odniesieniu do wymagań prawnych.
  • Zadania jakości w projektowaniu i rozwoju.
  • Przedstawienie na podstawie przykładów jak radzić sobie w sytuacjach konfliktowych oraz jak im zapobiegać.

Training code

KKJ

Dates and location

Estimated share of the practical part: 45%

Program

1.  Rola problematyki organizacji kierownika kontroli jakości w praktyce przemysłowej:
  • kontrola jakości w przemyśle na przykładzie USA, krajów Europy Zachodniej i Polski, 
  • rozwój kontroli jakości, tworzenie systemów zapewnienia jakości, 
  • ewolucja systemów jakości na przykładzie wytycznych: MIL, NATO-AQAP, ANSI, BS, ISO 9000, QS 9000, ISO/TS 16949.
2.  Zadania kierownika kontroli jakości:
  • opracowywanie zasad, metod i planów kontroli jakości, 
  • badania właściwości techniczno-użytkowych wyrobów, 
  • kontrola: dostaw, produkcji, skuteczności samokontroli, 
  • odbiory wyrobów gotowych, 
  • kontrola stosowania norm, procedur, instrukcji, 
  • organizacja obiegu informacji nt. jakości wyrobów, 
  • współpraca z klientami, użytkownikami wyrobów w zakresie oceny ich jakości, 
  • rozpatrywanie reklamacji.
3.  Kontrola jakości a szkolenia.
4.  Budowanie systemów zarządzania jakością – podstawowe informacje.
5.  Jakość w projektowaniu – rozwoju wyrobu.
6.  Odpowiedzialność za wyrób.
7.  BHP a pracownicy kontroli jakości.
8.  Miejsce kierownika kontroli jakości w schemacie organizacyjnym:
  • określenie odpowiedzialności za jakość, 
  • centralizacja a decentralizacja funkcji kontroli jakości.
9.  Zasoby niezbędne dla realizacji procesów kontroli jakości w przedsiębiorstwie:
  • personel (szkolenia, kwalifikacje), 
  • wyposażenie pomiarowe (nadzorowanie), 
  • dokumentacja (wymagania kontrolne i zapisy z kontroli).
10.  Identyfikacja i identyfikowalność.
11.  Kontrola jakości wyrobów - rodzaje:
  • kontrola czynna a kontrola bierna, 
  • kontrola dostaw, 
  • kontrola wstępna, 
  • kontrola pierwszych sztuk, 
  • kontrola nadzorcza, 
  • kontrola międzyoperacyjna indywidualna i grupowa, 
  • kontrola ostateczna,
  • kontrola na stałym stanowisku roboczym, 
  • kontrola na zmiennym stanowisku roboczym (lotna / obchodowa), 
  • kontrola całkowita a kontrola statystyczna.
12.  Zasady wyznaczania punktów kontrolnych w procesie produkcyjnym.
13.  Postępowanie z wyrobami niezgodnymi:
  • wymagania ISO 9001 w zakresie postępowania z wyrobami niespełniającymi wymagań, 
  • oznaczanie, izolacja i ewidencja braków.
14.  Cele kontroli jakości sprzętu produkcyjnego.
15.  Jakość w firmie przyjaciel czy wróg, czyli budowanie pozytywnego nastawienia, do jakości.
 
Ćwiczenia:
  • zgłaszanie reklamacji, 
  • prowadzimy szkolenie wewnętrzne, 
  • projektowanie procesów kontroli jakości, 
  • wyznaczanie punktów kontrolnych dla procesu (preferowane: na podstawie danych dostarczonych przez Uczestnika).

Benefits for participants

?Uczestnik nauczy się:

  • Definiować punkty kontrolne w procesie produkcyjnym.
  • Budować plan kontroli wyrobu.
  • Jak właściwie komunikować i przekazywać informację ze zrozumieniem. 
  • Przygotować krótkie szkolenie dla członków grupy.
  • Jak zbudować system reagowania na defekty.

Uczestnik dowie się:
  • Jakie są rodzaje kontroli jakości. 
  • Jak kształtować środowisko i bezpieczeństwo w kontroli jakości. 
  • Jak rozganizować dział kontroli jakości.
  • W jaki sposób zorganizować zapewnienie jakości w projektowaniu i rozwoju.
  • Jak zadbać o właściwe relacje działu jakości w organizacji.

Oferee

  • kierownicy i pracownicy działów kontroli jakości, 
  • osoby odpowiedzialne za jakość, pełnomocnicy, inżynierowie jakości, specjaliści ds. jakości, 
  • osoby odpowiedzialne za proces produkcji: technolodzy, kierownicy, inżynierowie produktu, itp., 
  • auditorzy wewnętrzni uczestniczący w auditach procesu produkcji.

Reviews

21-22.11.2019 r. "Duża wiedza prowadzącego - odpowiedź na każde pytanie."
20-21.11.2018 r. "Zaangażowanie trenera, wszechstronność i fachowość."
19-20.11.2018 r. "Komunikatywność trenera. Dobre relacje z uczestnikiem szkolenia. Bardzo dobre przygotowanie."
18-19.10.2018 r. "Cenne uwagi praktyczne. Otwartość na problemy "osobiste" w kontroli. Cenne przykłady "z życia"."
18-19.06.2018 r. "Fachowość i doświadczenie trenera."
18-19.06.2018 r. "Dużo przykładów wynikających z praktyki."
22-23.03.2018 r. "Dobrze przygotowany prowadzący. Ciekawa prezentacja. Omówione najważniejsze pojęcia i kwestie dotyczące jakości."
22-23.03.2018 r. "Kompetentny trener. Przyjazna atmosfera. Konkretna wiedza."
21-22.08.2017 r. "Szeroki zakres wiedzy prowadzącego szkolenie."
13-14.05.2017 r. "Bardzo miła atmosfera w trakcie szkolenia, wynikająca z podejścia prowadzącego. Jasne przekazywanie informacji."

Extra information

Cena szkolenia obejmuje:

  • udział w szkoleniu, 
  • materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
  • bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych,
  • certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
  • możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu,
  • obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek

Documents to download

Need help?

Szkolenia otwarte

Sylwia Kałuża

Sylwia Kałuża

Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń

Dorota Dzioba

Dorota Dzioba

Specjalista ds. realizacji szkoleń

Szkolenia zamknięte

Małgorzata Jakubiak

Małgorzata Jakubiak

Kierownik Działu Szkoleń

Dział Szkoleń