KOP-S
Podsumowanie
- Wymagania związane standardem PN-EN 15593:2010 dot. kontroli jakości materiałów opakowaniowych w branży spożywczej.
- Przedstawienie narzędzi i procesów istotnych z punktu widzenia normy.
Cele szkolenia
Zdobycie wiedzy z zakresu wymagań standardu PN-EN 15593:2010 potrzebnej do budowy systemu opartego o normę oraz wykorzystania narzędzi istotnych z punktu widzenia normy.
Symbol szkolenia
KOP-S
Terminy i miejsce
Szacunkowy udział częśći praktycznej: 30%
Program i ćwiczenia
1. Wymagania standardu – rozwinięcie wymagań - 2h.
2. Budowa procesów istotnych z punktu widzenia standardu - 3h:
a. walidacja procesów mycia i dezynfekcji,
b. procesy związane z monitorowaniem dostawców,
-budowa procesu kwalifikacji dostawców oraz oceny okresowej dostawców – w oparciu o wymagania normy PN-ISO 2859-1:2003 oraz innych,
c. zarządzanie niezgodnościami i innymi sytuacjami nietypowymi,
-procedura OOS / OOT / OOE,
-Root Cause Analysis oraz procedura CAPA,
d. reklamacje,
-procedura reklamacyjna i narzędzia stosowane w procesie – np. G8D,
e. procedura wycofania wyrobu,
-proces wycofania i symulacja,
f. analiza zagrożeń i ocena ryzyka,
-wykorzystanie narzędzi HACCP / FMEA,
g. monitorowanie i pomiar wyrobów,
-metody badań i ich walidacja – procedura R&R.
Ćwiczenia:
- HACCP / FMEA - 75 min
- G8D - 30 min
- Analiza R&R systemu pomiarowego - 45 min
Korzyści dla uczestnika
Uczestnik po szkoleniu:
- Pozna wymagania standardu PN-EN 15593:2010.
- Nauczy się wykorzystywać narzędzia takie jak: RCA; G8D, HACCP/FMEA, R&R.
- Posiądzie wiedzę niezbędną do budowania wzajemnie korzystnych relacji z klientami branży spożywczej.
Adresaci
- technolodzy,
- liderzy projektów,
- inżynierowie produkcji,
- inżynierowie jakości,
- przedstawiciele firm z branży materiałów opakowaniowych, które chciałyby poszerzyć swoją działalność o produkcję opakowań do przemysłu spożywczego.
Zastosowanie
Norma PN-EN 15593:2010 ma zastosowanie we wszystkich organizacjach, które chcą wprowadzić odpowiedni i skuteczny system zarządzania higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych. Norma określa kluczowe wymagania dotyczące organizacji higieny w produkcji opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością, włączając magazynowanie i transport.
Dodatkowe informacje
Cena szkolenia obejmuje:
- udział w szkoleniu,
- materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
- bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych,
- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
- możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu,
- obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek
Dokumenty do pobrania
Potrzebujesz pomocy?
Szkolenia otwarte
Sylwia Kałuża
Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń
Dorota Dzioba
Specjalista ds. realizacji szkoleń
Szkolenia zamknięte
Małgorzata Jakubiak
Kierownik Działu Szkoleń
Dział Szkoleń
Wizytówka o id 7 nie istnieje